INTRODUCTION

Kepada semua peserta kursus Asas Keusahawanan intake Oktober dan November 2010, blog ini adalah untuk bertukar-tukar pandangan dan pendapat dengan menggunakan Shoutmix di bawah ini.

Wednesday, November 10, 2010

SKILL SHOW BY PASTRY CHEF


Rabu 10hb November 2010 pada pukul 1345, satu pentunjukan kemahiran membuat pastry oleh salah seorang peserta kursus iaitu Ak. Abdul telah diadakan di kantin Pusat Pembangunan Keusahawanan Sinaut.  Resipi yang ditunjukkan ialah Madeliens dan Krim Karamel.  Pertunjukan tersebut sangat menarik perhatian para peserta lainnya dan juga para pegawai dan kakitangan pusat tersebut.  Sesi mencoba resipi yang sudah masak juga menjadi tumpuan bagi mereka yang hadir.  Sebuah pengalaman yang sangat berharga bagi para peserta semua.

French Madeleines

Caramel Cream

Penilaian :

Positif - Satu pentunjukkan yang baik dan berkesan dengan menunjukkan profesionalisme seorang Pastry Chef dengan mengutamakan kebersihan dan juga "organized" dalam penyusunan kelengkapan semasa tunjuk-cara.  Memberikan banyak informasi seperti "tips" dan bahan-bahan yang digunakan.  Banyak berinteraksi dengan peserta dan menjawab setiap soalan dengan baik.

Negatif - Suara kurang jelas kerana tiada kemudahan alat audio seperti microphone.  Ada satu cara yang tidak ditunjukkan seperti penyediaan Karamel.

Keseluruhan - Satu petunjukkan kemahiran yang sangat baik dan kepada our Pastry Chef "You can go far and be a successful Pastry Chef" Well Done!

1 comment:

  1. Definitely one of the very best desserts that I have tasted!

    Syabas! Ada jua orang kitane yang skilful..bah bilakan berunding business?

    ReplyDelete